Koulujuttujen osalta tällä viikolla on totisesti tyyntä myrskyn edellä, sillä ainoa virallisiin opiskeluihin liittyvä asia tällä viikolla oli espanjan kielikurssin tasokoe tiistaina. Olimme paikalla suomalaisen täsmällisesti 08.40, kun kokeen piti alkaa 09.00. Ihmisiä lappoi sisään koesaliin aina 09.45 asti, jolloin koe pikku hiljaa pääsi alkamaan. Koe piti sisällään 80 monivalintakysymystä, joilla testattiin lähinnä kieliopin ja sanaston hallintaa sekä tehtäviä (noin 8-10kpl), joissa tekstiä piti tuottaa itse. Monivalintakysymyksiin osasin vastata melko varmalta pohjalta melkein kaikkiin ja kerkesin tehdä muistaakseni neljä kirjoitustehtävää ennen kuin aika loppui kesken. Uskon, että koe antoi realistisen kuvan tämän hetken tasostani, joksi määrittyi lopulta 5, eli intermedio alto B1.2 (upper intermediate, ylempi keskitaso). Positiivista tässä on se, että näköjään aikaisemmista espanjan opinnoista on jäänyt jotain mieleenkin ja se, että kurssit joiden taso on välillä 1-5 maksavat erasmuksille 120e. Tasojen 6-9 kurssit maksavat jo 340e. Pääsen siis vielä halvemmalla. Kurssi alkaa minun osallani 5.10 ja loppuu 17.12. Ikävä juttu on se, että olin vakaasti aikoinut jatkaa seuraavalla tasolla sitten kevään puolella, mutta nyt seuraava taso tulisikin sitten maksamaan jo sen 340e. Täytyy miettiä ensi vuoden puolella viitsiikö ja onko varaa maksaa tuollaista summaa. Toisaalta olisi hyvä käyttää tilaisuus hyväksi ja opiskella täällä espanjaa niin paljon kuin mahdollista.

Ensi viikolla alkaa siis espanjan kurssi, jota on ohjelmassa joka viikko tiistaisin ja torstaisin kolme tuntia aamupäivällä 08.30-11.30. Kurssin järjestää Granadan yliopiston kielikeskus Centro de lenguas modernas. Centro de lenguas modernasilla on kaksi toimipistettä melko lähellä toisiaan, molemmat ovat Realejossa, eli matka kielikurssille ei ole pitkä. Keskiviikkona on myös kasvatustieteiden infotilaisuus, jolloin selviää miten muut kurssit alkavat. Ensi viikolla alan käymään myös flamencokitaratunneilla, jotka ovat maanantaisin ja keskiviikkoisin, tunti molemmilla kertaa.

Niin, kävin siis ostamassa viimein flamencokitaran. Päädyin ostamaan sen Realejossa sijaitsevasta Guitarreria Gil de Avalle soitinrakennusverstas/myymälästä. Kävin myös eräässä toisessa flamencokitaroita myyvässä liikkeessä, jossa saman hintatason kitarat eivät olleet yhtä hyviä, eikä palvelu ollut Gil de Avallen veroista missään suhteessa. Realejon myymälää siis pyörittää soitinrakentaja Daniel Gil de Avalle, joka on todella hyvä asia. Tehdastekoiset kitarat, joita hän myy ovat hänelle yksinomaan valittuja yksilöitä, joiden sisältä löytyy merkin kohdalta (hieman harhaanjohtavasti, koska ne eivät ole kuitenkaan hänen tekemiään) nimi Guitarreria Gil de Avalle. Lisäksi taitava soitinrakentaja on varmasti pätevin henkilö valkkaamaan hyviä soittimia. Kokeilemani tehdastekoiset kitarat olivatkin hyviä ja lopulta oli hieman vaikea päättää minkä valitsee. Kokeilin kitaroita hintahaarukasta 500e-1600e. Valitsin kultaisen keskitien ja ostin 980e maksavan kitaran ja sille laadukkaan flightcasen. Soittotuntuma noissa kaikissa oli melkolailla yhtä hyvä, eroa eri hintaisten välillä oli laadukkaammat materiaalit ja niiden aikaansaama ero soundissa. 1600e maksanut toki oli parhaan näköinen ja kuuloinen näistä tehdaskitaroista, mutta alkoi olla jo liian kallis tämänhetkiseen budettiin. Gil de Avallen käsintekemät mallit kustansivat 3000 eurosta ylöspäin ja jonotusaika hänen tekemälleen kitaralle on vuosi.

Myymälän yläkerrassa pyörii myös katevästi flamencokitaratunnit. 60e/kk 2h/vko ryhmässä, max. 6 hlö:ä. Yksityistunti 30e. Kyselin tunneista ja tunnit voi aloittaa kätevästi ihan milloin haluaa. Daniel kysyi, että haluanko tietää mikä ryhmä olisi minulle sopiva, että hän kävisi hakemassa opettajan tsekkaamaan minun taidot. Ööö, tuotaa, no, hae vaan.. Sitten paikalle tuli opettaja, joka kuunteli kun soittelin joitain flamencojuttuja. Hermostuneisuus vei vähästäkin osaamisestani ainakin 30% pois :D Ryhmä kuitenkin löytyi, eli maanantaina ja keskiviikkona klo 19-20 olisi minulle sopiva ryhmä. Siihen aion myös mennä. Opettaja oli hyvin rento, puhe oli nyt sitä kunnon epäselvää, laiskaa andalusian murretta jossa sanoja katkotaan ja lausutaan epäselvästi. Hänen puheestaan ei siis ollut todellakaan helppo saada selvää, mutta kuulemma kun harjaantuu kuuntelemaan ja ymmärtämään andalusian murretta, on helppo mennä mihin tahansa muualle Espanjaan, jossa pitäisi sitten tuntua että kaikki puhuvat hitaasti ja selvästi! Kyseinen opettaja myös testasi kitaraa, jonka aioin ostaa ja viimeistään siinä vakuutuin, että kyllä tuolla on hyvä treenata flamencoa! Hän soitti todella hyvin. Soittotaitoa tulevalta opettajaltani ainakin löytyy kirjaimellisesti vaikka muille jakaa, jää nähtäväksi miten on opetustaidon laita. Sekin on erittäin positiivista, että nyt kitaratunnitkin ovat ihan parin sadan metrin päässä kotiovelta.

Vasemmalta: AJL Model-Jazz, Mie ja uusi flamencokitara!

Torstaina kävimme kahvilla erään espanjalaisen tytön kanssa joka aikoo muuttaa Suomeen ensi keväänä. Alamme siis tekemään tandem -tyyppistä kieltenopiskelua hänen kanssaan. Minä ja Marjut opetetaan hänelle suomea ja hän meille espanjaa. Erittäin mahtava homma! Hän vei meidät paikkaan nimeltä Bohemia, joka on erittäin hieno, omintakeinen ja ehdottoman viihtyisä jazzbaari lähellä Plaza Trinidadia, Plaza los Lobosilla. Sisustus siellä on hämyisen tunnelmallinen: seinällä kirjahyllyjä täynnä kirjoja, pari pianoa, soittimia, valokuvia, hämärä valaistus ym. Taustalla soi tietysti jazz. Juomat (kahvit, smoothiet, drinkit ym.) mitä siellä tehdään ovat myös erittäin viimeisteltyjä ja niiden tekoon selkeästi panostetaan. Olutvalikoimakin näytti olevan aika laaja.  Bohemiasta tulee ehdottomasti yksi meidän kantapaikoista täällä Granadassa. 

Bohemian jälkeen suuntasimmekin takaisin kotikulmille Cafe Picaroon, jossa oli Jorge Pardon keikka. Jorge Pardo (huilu/saksofoni) on soolouransa lisäksi tullut tunnetuksi yhteistyöstään mm. Paco de Lucían kanssa sekä suomalaisen flamencokitaristi Raúl Mannolan kanssa. Kokoonpanoon kuului Jorgen lisäksi kontrabasso ja rummut. Oli mahtava päästä kuuntelemaan keikkaa jossa pääosassa oli suuren osan ajasta erittäin taitava huilisti. Tyylillisesti musiikki oli jotain jazz-maailmanmusiikki-flamenco akselilta. Ainoa negatiivinen asia keikalla oli hillitön tupakansavu – täällä kun saa vielä tupakoida baareissa ainakin ensi kevääseen asti.  Kurkku oli heti hieman kipeä siitä savumäärästä, ääni painoksissa ja yöllä suussa maistui jopa veri. Vaatteet, hiukset ja iho olivat myös kuin tuhkakupissa marinoituja.

Juoksun osalta mainitsemisen arvoista on eritysesti fakta, että perjantaina juoksin elämäni ensimmäisen ratajuoksuharjoituksen 400m radalla ulkona! Hallissa olen radalla yrittänyt harjoitella aiemminkin. Kävin viime talvena pari kertaa juoksemassa kevyttä lenkkiä Ouluhallissa ja molemmat polveni kipeytyivät heti parista 5km/30min kevyestä lenkistä. Syyksi arvelen kaarrejuoksua, joka on rasittavaa polville ja Ouluhallissa kaarrejuoksun rasittavuus vielä korostuu, kun kierroksella on mittaa vain (muistaakseni) 300m. Tämän vuoksi en ole uskaltanut ratajuoksuharjoituksia oikein tehdä. Enkä ole Oulussa juoksurataa edes kaivannut, koska Välkkylän hiekkapohjaisella 1100m pitkällä kuntoradalla on ollut hyvä tehdä kaikki 1000m vedot ym. harjoitukset, jotka myös radalla voisi tehdä. Granadassa vetoharjoitusten teko yleisillä lenkkipoluilla ei ole kuitenkaan niin helppoa. Hiekkapohjainen pääjuoksureitti Rio Genilin (Genil-joki) varrella on ajoittain ruuhkainen ja osin kapeakin, joten ohittelua joutuu tekemään muista matkalla olevista hidasteista puhumattakaan. Perus-, ja pitkille lenkeille Rio Genilin reitti on ihanteellinen, mutta ei vetoihin. Lisäksi esim. 1000m vedot olisi hyvä pystyä mittaamaan mahdollisimman tarkasti, johon Rio Genilin reitillä ei ole kaikkein optimaalisimmat mahdollisuudet. Tästä syystä päätin lähteä ennakkoluulottomasti kokeilemaan juoksurataa uudemman kerran.

Juoksuradalle on meiltä matkaa joku 2,5km, joka on juuri sopiva matka alku-, ja loppuverryttelyjen tekemiseen. Juoksurata on avoinna aamusta klo 23.00 asti ja kertahinta on vain 1e. Juoksuradan vieressä on urheilukeskus (uimahalli, tenniskenttiä ym.), joten käytössä on mm. wc:t, suihkut, juoma-automaatti – todella hyvä kun voi ostaa paikan päältä vettä, vetoharjoituksissa kun pakkaa tulemaan jano! Tein radalla 5x1000m harjoituksen. Palautukset vetojen välissä 2min, paitsi ennen viimeistä vetoa 3min. Suunnitelma oli juosta vedot kiihtyvästi, lähtien noin 4min/km vauhdista, ja kiristää joka vedossa vauhtia jonkin verran. Kuitenkin niin, että viimeinen veto olisi max. 3.35min/km. Onnistuin tekemään harjoituksen nousujohteisesti ja hyvällä tuntumalla. Ensimmäisen vedon tarkkaa aikaa en tiedä, kun tajusin painaa kierrosnappia vasta kun olin jo juossut jonkin aikaa – taisin olla hieman hermostunut ennen ekaa vetoa. Ensimmäinenkin veto oli kuitenkin tasavauhtinen, joten sain napattua vedon keskivauhdin melko luotettavasti talteen. Ratatreenistä jäi todella hyvä maku, paikat eivät kapinoineet uudesta ärsykkeestä mitenkään mikä ei olisi normaalia ja kuuluisi asiaan, eli toki paikat olivat tuon treenin jälkeen hieman tavallista jumisemmat ja aremmat, joka johtuu luonnollisesti vain siitä että kyseessä oli uudenlainen juoksualusta – uudenlainen ärsyke jaloille. Radalla on todella hyvä juosta ja matkan sekä ajan saa nyt vedoissa entistä tarkemmin tietoon ja kontrolliin. On myös todella mukava kun tekee radalla vetoja, että sinulle tehdään tarvittaessa tietä, toisin kuin yleisillä lenkkipoluilla joissa esim. jollakin kävelyporukalla ei voisi vähempää kiinnostaa oletko tekemässä 2000m vetoja ja että ovatko he kenties mahdollisesti blokanneet koko juoksuväylän. Aion ehdottomasti tehdä ainakin kaikki 1000-2000m vedot jatkossa radalla.

Vko 39

Ma Lepo

Ti Peruslenkki 10,3km (avg 5.19min/km)

Ke Peruslenkki 10,2km (avg 5.01min/km)

To Lepo

Pe VK/MK 5x1000m/2-3min pal. (vedot 3.55/3.51/3.50/3.47/3.45) + verryttelyt ja palautteluhölkät 6km = yht. 11km

La Palauttava 7km (avg 5.40min/km) + kuntopiiri

Su Pitkä lenkki 14km (avg 5.35min/km)

Vko yht. 52,5km

 

– Mainostetaan tähän loppuun vielä, että päivitin minun myspace-sivujen ulkoasua toivottavasti hienompaan suuntaan. Pientä viilailua tulen tekemään niille sivuille vielä tässä lähipäivinä. http://www.myspace.com/oulamommo