Tämä viikko koostuikin sitten vain pelkästään lomailusta, ilman kiirettä ja tiukkoja aikatauluja. Olimme Tervolassa. Tiistaina käytiin Arpelan mummolassa kylästelemässä ja syömässä. Marjut lähti Ouluun kotiinsa keskiviikkona, mutta minä jäin Tervolaan sunnuntaihin asti. Torstaina kävin Tervolan mummon luona, jonka jälkeen menin Tervolan Teiden Tallaajien mukaan heidän joka viikkoiselle yhteislenkilleen. Viikkoon kuului myös pari reissua Kemiin ja Tornioon, joita hyödynsin käymällä juoksumatolla. Viikko sisälsi saunomista ulkosaunassa lähes joka päivä, kotimaisia elokuvia (Maa on syntinen laulu, Käsky, Riisuttu mies, Katsastus), lenkkeilyä, syömistä, lepoa, lukemista jne.

Kuva Arpelasta, Vojakkalanahon mäen päältä Tapaninpäivänä 2008. 

Sitten juoksuhöpinät vuosikatsauksen ja tietysti uusien tavoitteiden kera!

Tällä viikolla tosiaan jatkoin vielä tilanteen ja fiiliksen mukaan etenemistä. Osan lenkeistä juoksin siis ulkona Tervolassa ja pari kertaa kävin Kemissä juoksemassa juoksumatolla. Sainkin treenejä kasaan oikeastaan yllättävänkin hyvin. Perjantain VK:ssa kulku oli hyvää, joten siihen oli hyvä päättää juoksuvuosi 2010. Tein muuten jonkin sortin päätöksen (ei uudenvuoden lupaus) viettää jatkossa uudenvuodenaattoa osallistumalla uudenvuodenjuoksuun, jollaisia järjestetään ympäri maata. Meitä lähinnä on Limingan uudenvuodenjuoksu, jossa reitti on valaistu roihuilla ym. tulilla. Harkitsin osallitumista jo tänä vuonna, mutta en halunnut lisätä enää tämän loman matkusteluprosenttia, joten juoksin yksityisen uudenvuodenjuoksuni pimeällä Itäpuolentiellä otsalamppu päässä. Ilotulituksia toki näkyi ja lenkin jälkeen pääsi heti saunaan ja juomaan savuolutta!

Talvimaisemaa Tervolasta. 

Vuosikatsaus juoksuun: mitä 2010 toi tullessaan? Alkuvuosi lähti liikkeelle hyvin tahmeasti, tuntui ettei juoksu kulje sitten millään ja iskias- ja alaselkäoireitakin oli ajoittain niin pahasti että lenkki piti jopa keskeyttää pariin kertaan. Kroppa oli ihan juminen, syke oli aina korkealla vaikka vauhti oli ihan minimalistinen. Tuntuma oli vain täydellisen huono. Epäilin jonkin sortin ylirasittumista. Mistään ylikunnosta ei kuitenkaan varmasti ollut kysymys, kun kuitenkin lenkillä käynti oli mahdollista ja motivaatiotakin siihen löytyi. Ei vain kulkenut. Totaalijumi oli päällä. Ongelmat juoksussa alkoivat karista pois joskus viikkojen 7-10 tietämillä ja siihen asti juoksin vain lähinnä kevyitä 30-40km harjoitusviikkoja. Talven taittuessa ja kevään tullessa juoksu alkoi taas pikku hiljaa kulkea. Terwamaratonilla toukokuussa juoksin hyvällä fiiliksellä uuden puolimaraton ennätykseni 1.35 ja sen rohkaisemana asetin elokuun HCM:lle tavoitteeksi ajan 3.20.

Kesän treenit sujuivat suurimmaksi osaksi hyvin, eikä mitään niin vakavaa kipua tullut – vaikka jääpalaa, kylmää vettä ja kaikenlaisia rohtoja tarvitsin välillä aika paljonkin – , että olisi pitänyt harjoittelua ratkaisevasti keventää. Luotto 3.20 saavuttamiseen oli kova, treenit olivat menneet hyvin ja olin myös treenannut siinä määrin, että paino putosi ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen alle 60kg. HCM 2010 oli kuitenkin osaltani fiasko. Helle ja raju ilmankosteus yhdistettynä kovaan haluun täyttää itselleni asettama tavoite johti aloittelijan mokaan. Sellaisella kelillä tavoitteet pitäisi jättää suosiolla odottamaan parempia kelejä ja siihenhän minulla ei riittänyt kylmäpäisyyttä. Täysin katkenneena raahustin maaliin ajalla 3.53.xx. Siperia opetti maratonnöyryyttä. Syksyllä päätavoite oli osallistua Granadan puolimaratonille, joka taas meni ihan nappiin, 1.31.

Kilometrejä vuoden 2010 aikana kertyi ihan mukavasti 2300,2km. Tuossa ei ole ihan kaikki, sillä mm. kerran forerunnerista loppui akku pitkän lenkin alussa, mutta siis suurin piirtein kaikki juostut kilometrit. Tuohon päälle tulee tietysti sitten vielä lihaskunnot, venyttelyt, vesijuoksut ym. joita en niin tarkkaan laske.

Tavoitteet vuodelle 2011 ovat hieman auki, mutta heitetään nyt jotakin aikoja kehiin, vaikka huvin ja urheilun vuoksi! Haluaisin tietysti ensisijaisesti pystyä juoksemaan ehjästi koko vuoden. Toissijaisesti haluaisin kehittyä juoksemisessa ja juosta enemmän, sanotaan karkeasti että vaikka johonkin 2600-3000km lukemiin. Kympin tavoite on jossain 39min paikkeilla, puolimaratonilla tavoite on jossain välillä 1.29-1.25 ja maratonin haluaisin juosta 3.10 nurkille. – No niin. Tulipa uhottua! :D

Vko 52

Ma Peruslenkki 10,2km matolla (kulmaa vaihdellen 0,5­–2% välillä)

Ti Lepo

Ke Kevyt 12km matolla (kulmaa vaihdellen 0,5­–1% välillä)

To Kevyt 12,8km lumisella tiellä (6.28min/km) sis. kaksi ruskoa

Pe TV reipas 10km (4.35min/km) + verryttelyt 4km = yht. 14km

La Lepo

Su Kevyt 10,4km (5.41min/km) sis. kolme ruskoa lumessa

Vko yht. 59,4km

Vuosi 2010 yht. 2300,2km

 

¡Hyvää uutta vuotta 2011!