Marjutin vanhemmat eli minun kielelläni porukat olivat täällä käymässä viikon 17 ajan. Viikolla 18 vierailuputki sai jatkoa, kun Marjutin sisko ja hänen kaverinsa tulivat tänne noin viikon mittaiselle vierailulle. Kaikki on mennyt hyvin ja on mukavaa kun täällä on päässyt käymään näinkin moni.

Viikolla 18 päätin viime tingassa lähteä juoksemaan 10km kisan Salobreñaan. Salobreña kuuluu Granadan maakuntaan, sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Granadasta, meren rannalla. Sinne on siis suhteellisen helppo mennä. Kysymysmerkkeinä olivat vain mahdollinen kova kuumuus ja ehkä hieman palautumattomat lihakset. Epäröin siis aika pitkään, että lähdenkö tuota juoksemaan, mutta koska alustava kisakalenteri tälle vuodelle kuitenkin tuppaa olemaan nyt sellainen, että kymppiä en pääsisi juoksemaan kuin ehkä vasta aikaisintaan syyskuussa tai vasta lokakuun lopussa, päätin sitten, että lähden nyt juoksemaan kun siihen tilaisuus on. 40 minuutin alitus oli myös mielessä.

Tässäpä vähän suunitelmaa vuoden 2011 juoksutapahtumista, joihin olen ajatellut osallistuvani (tai osallistunut jo).

10.04. Carrera popular 10km, Granada

08.05. Gran prueba de fondo 10km, Salobreña

02.07. Rovaniemi marathon, puolimaraton  

Ylipaakkolan ympärijuoksu Tervolassa, mikäli se järjestetään tänä vuonna

20.08. Helsinki city marathon 42,195km

03.09. Oulu liikkeelle tai Ruskamaraton 10km

24.09. Kiiminki-maraton, puolimaraton Lokakuusta lähtien Ii:n testijuoksusarja (10km)

31.12. Limingan uudenvuodenjuoksu 10km

Ja tässä sitten pieni raportti Salobreñan kympistä. Valmistautuminen meni hyvin, tuntui että olen vieläkin paremmassa kunnossa kuin kuukausi sitten. Lauantaina menin nukkumaan 23.30 ja herätyskello herätti armottomasti 05.00, josta painelin torkkua 05.15 asti. Sitten taas kevyt aamupala ja kuppi kahvia naamariin. Puoli seitsemäksi taksitolpalle ja tasan seitsemäksi bussiin. Salobreñassa oltiin (Marjutin kanssa) siinä 8.20. Kisapaikka löytyi helposti ja sitten vain odottelemaan starttia.

Perinteisen kaavan mukaan aloin lämmitellä siinä puolta tuntia ennen lähtöä. Tuntuma oli todella hyvä. Olin melko varma, että ennätys tulee. Epävarmuustekijänä oli kuumuus. Sillä tiedän jo kokemuksesta että en siedä kuumuutta hyvin. Se vie voimat minulta ihan täysin. (Olen myös erittäin huono saunomaan, vähän väliä pitää päästä vilvoittelemaan.) Lämpöasteita oli mittarin mukaan +26 celsiusta. Lisäksi Salobreñassa, joka sijaitsee siis ihan meren rannalla, on hyvin kostea ilma. Vähän ennen starttia sitten tajusin laittaa aurikorasvaa ja otin repustani lippiksen, jota kastelin kylmällä vedellä. Ajattelin kuitenkin, että lähden nyt ennakkoluulottomasti juoksemaan, kuumuudesta välittämättä.

Taktiikkana oli yksinkertaisesti rauhallinen aloitus ja vahva lopetus. Lähdin matkaan tasan 4.00/km vauhtia, jota ajattelin pitäväni tasaisesti yllä ja sitten vasta parilla viimeisellä kilometrillä nostaa hieman vauhtia, jotta 40 min alittuu. Juoksu kulki ihan mukavasti johonkin neljään kilometriin asti ja maisemat olivat hienot. Vauhti meinasi vähän väliä mennä alle neljän minuutin, mutta rauhoitin aina ja selkiä tuli silti vastaan. Reitti kulki alussa varmaan kolmen kilometrin ajan ihan meren rantaa myöten. Silloin helpottavana tekijänä kuumudelle oli mukavasti puhaltava tuuli. Varjoa ei ollut oikeastaan ollenkaan.

Neljän ja viiden kilometrin välillä homma meni vaikeaksi. Puolimatkassa oli kaivattu juomahuolto, jossa otin pullon ja join rauhassa, toisin sanoen vaihdoin juomisen ajaksi suosiolla kävelyksi. Hetken aikaa taas oli helppo juosta. Mutta vain hetken. Aurinko paahtoi todella tukalasti. Suorastaan poltti. Hengitys oli hankalaa, syke pilvissä. Suuta kuivasi ja ennätys karkasi. Vauhti hiipui ja kone hyytyi lopulta kuumuuteen. Se harmitti kyllä vähän. Lopun matkaa sitten taistelin ja koitin vain päästä eteenpäin. Jossain kahdeksan kilometrin kohdalla päätin, että turha se on enää repiä kun ei ennätystä kuitenkaan enää ole mahdollista tehdä. Vauhti laski aika paljon ja sitten olin minä ohitettavana. Maalissa olin ajassa 41.06. Tuo aika antaa kuitenkin turhan positiivisen kuvan suorituksestani, sillä reitti ei ollut virallisesti mitattu. Forerunnerin mukaan reitti olisi ollut vain 9,7km. Siinä mielessä on siis ihan sama tuliko ennätystä vai ei, sillä ei noin alimittaista reittiä voi pitää ennätyskelpoisena.

Olin kuitenkin tyytyväinen että tuli lähdettyä. Se oli todennäköisesti viimeinen kisa tälle vuodelle täällä Espanjassa. Kokemusta tuli taas hankittua ja sain ainakin hyvän kovan treenin tehtyä. Seuraava startti on 2.7. Rovaniemellä, jossa juoksen todennäköisesti puolikkaan, kymppi olisi toinen vaihtoehto. 

Juoksun jälkeen kerettiin käydä vielä rannalla mutka.

Salobreña on mukava pieni merenrantakaupunki, jota turismi ei ole pilannut ollenkaan. Bussilippu edestakaisin maksaa 10e Granadasta, joten jos Grandasta haluaa mennä esim. päiväksi rannalle, suosittelen Salobreñaa. Siitä, mihin Granadan bussi jättää, on noin kilometri rannalle. Ranta oli siisti ja muutenkin sinne on nopeampi matkustaa kuin esim. Malagaan. Bussejakin kulkee aika tiuhaan. Matka Granadasta Salobreñaan kestää tunnin, tai max. 1h 20min riippuen reitistä.

Vko 17


Ma Lepo

Ti Peruslenkki 12,8km (4.57/km)

Ke Peruslenkki 14km (4.59/km)

To Lepo

Pe 3x2km 2–3min pal. (4.00–3.58–3.57/km) + verr. = yht. 12km

La Palauttava 7km (5.41/km)

Su Pitkä lenkki 22,2km (5.27/km)

Vko yht. 68km

 

Vko 18 – kevyt viikko


Ma Lepo

Ti 6km (2km vr+2km kiihtyvä 4.50–4.20/km+2km vr)

Ke 3x1000m (3.58/3.45/3.50) + 3x400m (3.25–3.33–3.28/km) 3–4min pal. + verr. = yht. 11km

To VR 5km

Pe VR 5,7km sis. 5x100m rentoja vetoja

La Lepo

Su Gran prueba de fondo, Salobreña n. 10km 41.06

Vko yht. 39,2km