Kirjoitan nyt hieman siitä, mihin Granadassa kannattaa suunnata jos haluaa kuulla flemencoa. Lisäksi kirjoitan flamencon opiskelemisesta Granadassa.

Flamencoa Grandassa voi kuunnella lähes joka ilta, baareissa, konserttisaleissa yms. Yleisiä ja hyviä konserttisaleja ovat ihan keskustassa oleva Teatro Isabel la Catolica (lähellä El Corte Inglesia) ja Sacromontella oleva La Chumbera. Teatro Isabel la Catolican aulassa on mainoksia siellä järjestettävistä konserteista, La Chumberan konserteista ja muistakin paikoista (mm. Auditorio Manuel de Falla, jossa on paljon klassista musiikkia). Sieltä voi myös ostaa lippuja näihin konsertteihin. Hinnat ovat välillä n. 6–30e.

Baareista voisi mainita ainakin Plaza Nuevan kupeessa olevan Le chien andalou (El Perro Andaluz) –flamencobaarin, jossa on flamencoa joka ilta ja Sacromontella  olevan La Bulerian, jonka omistaa legendaarinen kitaristi Juan Habichuela. Le chien andaloussa on flamencoa joka päivä ja tasoltaan musiikki siellä on melko hyvää. Paikkana Le chien andalou on kuitenkin hieman turstivetoinen, joka ei sinänsä ole paha asia välttämättä. Itseäni vain häiritsee tuollaisessa baariympäristössä sellaiset synnynnäiset käytöspoliisit, jotka paheksuen tekevät suullaan ”shhhh!!!” heti jos joku esim. puhuu vähänkään. Toinen häiritsevä piirre on se, että kun useimmat flamecoa kuuntelemaan tulleet turistit (jotka eivät ole välttämättä koskaan aiemmin flamencoa kuulleet) eivät tiedä että kun lavalla olevat muusikot taputtavat (palmas) monimutkaisia rytmejä, että se ei tarkoita samaa kuin pop-konsertissa, jossa artisti yleensä haluaa saada yleisön taputtamaan. Nyt kun kaksikymmentä ihmistä alkaa taputtamaan epärytmiin esimerkiksi bulerian aikana, tulos on aika...noh, ei ainakaan mitenkään tunnelmaa nostattava. Le chien andaloun valtti onkin runsas ja kohtuullisen hyvä tarjonta.

La buleria taas on flamencobaari aidoimmillaan. Kirjoitinkin siitä viikkojen 15&16 päivityksessä. Sacromontella on myös lukuisia muita baareja, joissa flamencoa voi kuulla.

Yksi takuuvarma paikka kuulla hyvää flamencoa on mielestäni La chumbera Sacromontella, jossa flamencoa on siis joka lauantai, tosin joitakin taukoja on ainakin heinä-elokuussa, mutta siis käytännössä kevät- ja syyskaudella konsertteja on joka lauantai. Konserttiohjelman näkee helpoiten menemällä Teatro Isabel la catolicaan, josta voi myös ostaa lippuja noihin konsertteihin. La chumberasta on aivan uskomattomat hienot näköalat kaupunkiin ja Alhambraan. Nämä näköalat siis sekä pihalta että konserttisalista sisältä. Lavan takaosa on lasia, joten näkymat yhtyeen takana ovat aivan huikeat. Liput 6-8e. Esiintyjät ovat käsittääkseni kaikki aina Granadasta. La chumbera on paikallisten suosiossa ja myös minun suosikkipaikkani.

Emilio Maya La Chumberassa (tammikuussa 2011).

Näiden lisäksi on monia muitakin paikkoja (esim. Albayzinilla), joissa flamencoa on tarjolla joko säännöllisesti tai epäsäännöllisesti. Jos tuntuu, että mistään ei tahdo löytyä flamencoa kuuneltavaksi, niin ei kannata turvautua välttämättä levyliikkeissä ja turisti-infoissa myytäviin lippuihin, joilla pääsee kuuntelemaan yleensä vain sitä pahamaineista ”turistiflamencoa”, vaan mieluummin kannattaa astella vaikka johonkin flamencokouluun, joita on eri puolilla kaupunkia ja kysyä minne flamencoa kannattaa juuri silloin mennä kuuntelemaan.

Sitten flamencon opiskelusta. Flamencoa voi Granadassa opiskella hyvin helposti ja ihan kohtuu hintaankin. Aiempaa harrastuneisuutta ei tarvitse myöskään välttämättä olla, sillä sekä ryhmä että yksityistunteja on tarjolla ihan aloittelijoille kuin pidemmälle ehtineillekkin. Flamencoa sen kaikissa muodoissan voi täällä siis opiskella ihan alkeista aivan ammttilaistasolle asti.

Yksityisiä flamencokouluja täällä on runsaasti, mainitsen niistä tässä yhteydessä kaksi. Yleisin paikka on Carmen de las cuevas Sacromontella. Flamencokoulu, jolla on runsas tarjonta erilaisia kursseja (kitara, laulu, palmas, perkussiot, tanssi jne.) ja ryhmiä. Kurssien kestot viikosta kolmeen kuukauteen. Tunteja noilla kursseilla on joka päivä. Tunnit ryhmätunteja. En tiedä, onko heillä mahdollisuutta yksityistunteihin. Mahdollisuus myös majoittua koulun tiloissa, lisämaksusta. En ole kuullut mitän pahaa tästä paikasta ja lyhyen visiitin, mutta intensiivisen ohjelman haluvalle tämä voi olla varmasti hyvä paikka.

Itse käyn kitaratunneilla Guitarreria Gil de Avallen yläkerrassa toimivassa flamenco(kitara)koulussa Realejon kaupunginosassa – eli hyvin lähellä keskustaa. Katutasossa on siis kitaranrakennusverstas ja myymälä. Erittäin asiantunteva ja ystävällinen palvelu. Tämä on hyvä paikka myös siis soitinhankinnoille: myymälässä myös muita soittimia kuin kitaroita. Lokakuusta maaliskuuhun kävin ryhmätunneilla (2h/vko, 60e/kk). Ryhmätunteihin kuuluu kerran pari kuussa laulajan säestystä, joka on todella hyvä asia. Ryhmätunnit olivat hyvä ratkaisu noin alkuun, kun oli vielä paljon perusasioita opittavana – tosin on niitä vieläkin, mutta... Sitten kuitenkin tunsin tarvetta siirtyä yksityistunteihin. Yksityistunnit maksavat 30e/kpl. Opettajia tuossa koulussa on kaksi. Itse olen käynyt vain Rafael Solerin tunneilla, opettajana hän on hyvä. Opetustyönsä lisäksi hän myös soittaa paljon eri laulajien ja tanssijoiden kanssa. Opiskelun voi tässä koulussa aloittaa milloin tahansa. www.gildeavalle.com/#top

Yksityisen puolen lisäksi Granadassakin on flamencon opetusta konservatoriotasolla. Tosin ”vain” keskitasolla (Córdobassa siis maan ainoa superior-tason flamenco konservatorio). Tuohon konservatorioon, kuten kaikkiin muihinkin, on mahdollista myös ulkomaalaisten hakea. Raúl Mannola on käsittäkseni ainoana Suomesta on valmistunut Córdobasta. – – Anekdoottina tähän väliin, että kahvila La Bohemiassa tarjoilija tuli pari viikkoa sitten kysymään, että olemmeko Suomesta. Hän sanoi olevansa puoleksi suomalainen ja puoleksi ruotsalainen, mutta oli asunut ikänsä Kyproksella. Äidinkielenään hän puhui ruotsia. Hän sanoi opiskelleensa tähän mennessä kaksi vuotta Granadan konservatoriossa flamencokitaraa.

Lisäksi täällä on tarjolla paljon yksityisopetusta, joiden mainoksia voi katsella ainakin Calle Navaksella olevan flamencokaupan ovesta. Tämä kauppa on myös hyvä paikka levy-, soitin-, ym. flamencoaiheisille hankinnoille.

Vaihto-opiskelijaa voi kiinnostaa yliopiston flamenco-opetus, joten muutama sana siitäkin. Kasvatustieteiden tiedekunnassa oleva kurssi ”La forma musical y su didáctica” sisältää noin kuukauden mittaisen flameco-osuuden, jossa saa hyvää perustietoa flamencosta. Syvällisempää oppia saa humanistisen tiedekunnan (facultad de filosofia y letras), musicologían osastolla tarjottavalla ”Flamenco y músicas del mediterraneo” kurssilla. Kurssin opettaja on etnomusikologi, joka on erikoistunut flamencoon ja tutkinut paljon mm. flamencon historiaa ja flamencotanssia. Kurssilla käydään flamencoa läpi monilta eri näkökulmilta. Itse olen oppinut tuolla kurssilla todella paljon uutta, vaikka kurssi lähteekin liikkeelle sillä ajatuksella että oppilaat eivät välttämättä ole opikelleet flamencoa aiemmin. Tuolla kurssilla on ainakin nyt ollut huomattavan paljon vaihto-opiskelijoita.

Opetus näillä em. kursseilla on aina espanjaksi, joten edes jonkilainen espanjan kielitaito on melko pakollinen, joskaan ei tosin aivan välttämätön soitto- ja tanssitunneilla. Carmen de las cuevasista en tiedä, mutta veikkaanpa että espanjalla sielläkin mennään.

Minun työpöytä.

Juoksuhommat sujuu mukavasti. Olen alkanut lisäämään määrää maratonia silmällä pitäen. Yritän taas saada kuusi lenkkiä viikkoon. Tällä kertaa teen asiat hieman eri tavalla kuin talvella, jolloin yritin sitä viimeksi. Nyt siis peruslenkit jää kokonaan pois, jotta vauhdit eivät ns. puuroudu ja jotta kerkeää paremmin palautua jokaiseen treeniin. Nyt ohjelmassa on selvästi enemmän kevyttä juoksua. Käytän valmista ohjelmaa, jota tosin joudun aika paljon soveltamaan, matkustelujen ja muuttojen ynnä muiden seikkojen vuoksi. Mutta kokonaisuushan se onkin tärkein, eikä pilkun tarkka ohjelman noudattaminen ole tietenkään tarkoituskaan. Ja tärkeintä on kuitenkin edellen itse tekeminen ja puuhastelu tämän asian tiimoilla :)

Jouduin myös menemään kenkäostoksille, koska ”työkenkinä” olleet Niken structure triaxit alkoivat olla jo niin loppuun kuluneet. Tarvitsin siis kengän, jolla juosta pitkää lenkkiä ja kevyttä lenkkiä, eli tukevan, hyvin vaimennetun kengän. Suuntasin Bikilaan, joka on yleisurheiluun ja erityisesti juoksuun erikoistunut liike. Siellä minulle tehtiin testi mahdollisen ylipronaation* selvittämiseksi. Aikaisemmin (keväällä 2006) fysiatri totesi että varsinkin oikeassa jalassa minulla on vahva ylipronaatio. Nyt diagnoosi oli että minulla on molemmissa jaloissa lievää ylipronaatiota. Olen joko saanut jalkojani kehitettyä normaalimpaan suuntaan tai sitten jompi kumpi on diagnoosissaan epätarkka. Uskotaan nyt kuitenkin että kehitystä on tapahtunut! :) Työkengiksi ostin sitten kunnolla tuetut Asicsin 2160 kengät, jotka on oikein hyvät kevyille ja pitkille lenkeille. Nopeampaa juoksua varten minulla on siis tällä hetkellä nuo Karhun forward fulcrum ridet. Kesän aikana pitäis ostaa uudet vauhtikengätkin..

* Tämä ylipronaatio-asia on aika mielenkiintoinen. Siihen liittyen, laitanpa tähän videolinkkiä Haile Gebreselassien (yli)pronaatiosta: www.youtube.com/watch

Vko 19 – palauttelua kympiltä

Ma Lepo

Ti TV kevyt 10,5km

Ke TV kevyt 10,5km

To Hieronta

Pe TV kevyt 10,5km

La Verryttelyt + 10x100m mäkivetoja yht. 7,5km

Su Pitkä lenkki 17,5km

Vko yht. 56,5km

 

Vko 20

Ma Lepo

Ti TV kevyt 8,1km

Ke Verr. + 3x10min kovaa, 5min pal. (3.57-3.58-4.06/km) yht. 11,9km

To TV kevyt 8km + kuntopiiri

Pe TV kevyt 8,5km + 7x100m rennosti

La TV kevyt 7,7km

Su Pitkä lenkki 21km

Vko yht. 65,2km

 

  

Al Sur de Granada (C/Elvira). Tuolta saa hyviä tapaksia, Granadassa tehtyjä viinejä ja todella hyvää Mammooth-olutta, granadalaista sekin. Tuolla baarissa käytiin kerran yhdellä flamencokeikallakin.