Tällä viikolla ei ole tapahtunut mitään sen kummempaa, joten kirjoittelenpa tällä kertaa vain juoksuhommista.

Ilmassa on yksi, kaksi tai oikeastaan kolme huolta koskien ensi viikonlopun puolimaratonia. Ensimmäinen on se, että olen hukannut erään kansion, jossa säilytän kaikkia tärkeitä papereita. Myös todistus ja kuitti puolimaratonille ilmoitautumisesta oli siellä. Toinen on se, että Espanjaan (joka on muutenkin byrokraatin unelmamaa) on tullut joku uusi sääntö 1.11 alkaen jostakin ”juoksija-kortista”, joka pitää olla jokaisella, joka osallistuu Espanjan juoksutapahtumiin. Siis joku lisenssi tms. Sellainen olisi pitänyt tulla postissa, kun on ilmoittautunut mm. tälle Granadan puolimaratonille. Mutta ei. Eipä ole carnet del corredoria mulla. Eikä ole enää edes todistusta siitä, että olen maksanut ilmoittautumismaksun. Kaiken lisäksi, ulkomaalaisten viimeinen ilmoittautumispäivä oli 29.10, joten en voi enää tehdä ilmoittautumista uudestaankaan. Ja vielä tämänkin lisäksi sielunmaisemaa tummentaa se, että maanantai on taas pyhäpäivä täällä, joten en voi mennä yliopistolle etsimään kansiotani, enkä voi ottaa yhteyttä puolimaratonin järjestäjiinkään kuin vasta tiistaina. Se, että näille asioille ei voi tehdä mitään on erittäin raastavaa henkisesti. Eikä stressaaminen tee hyvää valmistautumiselle muutenkaan, koska se hidastaa palautumista. Se kolmas huoli on tietysti välttyminen sairastumiselta. Täällä kun on kova flunssakausi päällä.. Näissä olosuhteissa pitää sitten yrittää pysyä terveenä. Noh, ei auta kuin odottaa, ottaa c-vitamiinia ja katsoa mitä tapahtuu. Kunhan pääsisi juoksemaan prkl!

Keventely Granadan puolimaratonia (7.11) varten alkoi tällä viikolla. Tässä tapauksessa se tarkoittaa sitä, että kova harjoitus jää pois ja kaikki muutkin lenkit ovat hieman kevennettyjä versioita normaaleista, lisäksi lepopäiviä on yksi enemmän. Juoksu tuntuu kulkevan, mutta sopivaa tunnetta treenaamisesta on vielä jaloissa, jonka näen kohdallani hyväksi asiaksi. Nimittäin. Olen huomannut, että minulla juoksu kulkee aina hyvin silloin kun jaloissa on vielä hieman tunnetta edellisistä lenkeistä. Jos jalat on sen tuntoiset, että niillä ei ole juostu viime aikoina, ei juoksukaan koskaan ole ollut terävintä mahdollista, meno on ollut tukkoista. Tuo tunne tulee minun kohdallani jalkoihin aika nopeasti jos olen juoksematta. Tämän vuoksi olenkin kahden edellisen puolimaratonin kohdalla juossut (Kari Sinkkosen viimeistelyohjeita hieman soveltaen) viimeisellä viikolla joka päivä kevyitä 30min lenkkejä, kahta päivää ennen kisaa avausharjoituksen (verr. + 2-3km kiihtyen peruslenkkivauhdista kovan lenkin vauhtiin + verr.) ja kisaa edeltävänä päivänä vielä kevyen 20min lenkin. Näin tekemällä, on kisassa kulkenut hyvin ja vauhti on ollut herkässä. Olen kuitenkin vielä ihan aloittelija ja kokematon keltanokka juoksuhommissa, joten en aio vielä jämähtää johonkin yksittäiseen systeemiin, vaan testailen erilaisia tapoja sekä perusharjoittelun että viimeistelyjen suhteen. Nyt siis aion mennä tuon Ensio Hakalan puolimaraton ohjelman mukaan ihan loppuun asti, katson miten se toimii kohdallani.

Olen myös tehnyt harjoitukset tällä viikolla mahdollisimman kilpailunomaisesti. 7.11 startti on aamulla klo 10.00, joten olen myös juossut lenkit, tiistaita lukuunottamatta, aamulla. En ole ollenkaan aamuihminen, enkä pidä aamulla juoksemisesta, joten on hyvä yrittää edes vähän sopeutua siihen. Olen myös viime aikoina juossut paljon lenkkejä asvaltilla ja betonilla.

Reitti vaikuttaa profiililtaan ihan suht hyvältä. Ensimmäiset 6km on tasaista, väli 6–7km on lievää laskua, 8–11km on jatkuvaa nousua, 11–14km tullaan alamäkeä, 16–21km on lievää nousua. Eli reitiltä löytyy nousuja mutta niiden vastapainoksi myös tasaista sekä laskua. Täytyy siis ottaa alamäissä takaisin se aika, jonka menettää ylämäissä.

Laitanpa tähän väliin itselleni, ihan vaan huvin ja urheilun vuoksi, juoksufoorumin blogeista omaksumani tyylin mukaan, leikkimieliset arviot ja kriteerit eri kouluarvosanoille ensi viikonlopun puolimaratonia varten. Tähtään tietysti ysiin tai kymppiin, koska hyvähän on tunnetusti kiitettävän pahin vihollinen ;D

En pääse matkaan tai keskeytys = 4/hylätty, SUUNNATON *******

1.45 – 1.59 = 5, Jotakin meni pahasti pieleen, turistijuoksu 

1.40 – 1.44 = 6, Katkeaminen?

1.35 – 1.39 = 7, Perussuoritus

1.33 – 1.34 = 8, Hyvä, mutta voisi mennä paremminkin, ennätys kuitenkin

1.31 – 1.32 = 9, Onnistunut suoritus, tavoite saavutettu, ei tarvi pahemmin selitellä (hehheh)

1.29 – 1.30 = 10, 101%:nen onnistuminen, tavoite saavutettu, eikä tarvi selitellä ollenkaan :D

 

Ja näin on tullut treenattua:

Vko 43 – Keventelyä puolimaratonille

Ma Lepo

Ti Peruslenkki 9,5km (avg 5.15min/km)

Ke Kevyt/pitkä lenkki 15km (avg 5.31min/km)

To Lepo

Pe Peruslenkki 10,2km (avg 4.54min/km)

La Lepo

Su Kevyt lenkki 10,2km (avg 5.24min/km) sis. kaksi ruskoa

Vko yht. 44,9km

 

Kuva Granadan kirjamarkkinoilta. Mieki sivistin itteäni tällä viikolla lukemalla Haruki Murakamin romaanin Norwegian wood.